Min rekommendation

Min rekommendation

”Sedan Accesia introducerade mig för spiralborrar har min arbetstid vid gingivektomi dramatiskt förkortats och jag ser omedelbart den uppenbara fördelen av den goda hemostasen. Jag rekommenderar varmt andra att vända sig till Accesia för att lära sig använda metoden. Man gör ett bättre jobb på kortare tid helt enkelt."


- Magnus Andersson, DVM, Head of Odontology Evidensia Sweden

GINGIVEKTOMI

AV MAGNUS ANDERSSON
Gingivaförstoring (lokal eller generell) är oftast inflammatorisk men kan också orsakas av läkemedel, hypertrofi, hyperplasi eller neoplasi och påverkas av ärftliga faktorer. Den överväxande gingivan skapar falska s.k. pseudofickor där plack ansamlas, vilket förvärrar redan kronisk inflammation och disponerar för sekundär patologi.Gingivektomi hör till den enklare formen av parodontal kirurgi men kan icke desto mindre vara väldigt utmanande. Som en del i den normala tandrengöringsrutinen måste överflödig gingiva avlägsnas och normalt fickdjup återställas, ett moment som är både tidskrävande och som orsakar rikliga blödningar.
Gingivaförstoring (lokal eller generell) är oftast inflammatorisk men kan också orsakas av läkemedel, hypertrofi, hyperplasi eller neoplasi och påverkas av ärftliga faktorer. Den överväxande gingivan skapar falska s.k. pseudofickor där plack ansamlas, vilket förvärrar redan kronisk inflammation och disponerar för sekundär patologi.

Gingivektomi hör till den enklare formen av parodontal kirurgi men kan icke desto mindre vara väldigt utmanande. Som en del i den normala tandrengöringsrutinen måste överflödig gingiva avlägsnas och normalt fickdjup återställas, ett moment som är både tidskrävande och som orsakar rikliga blödningar.
Användandet av helixformade spiralborrar kan dramatiskt förenkla gingivektomi. En av de stora fördelarna förutom den förkortade arbetstiden är den goda hemostasen! Efter utmätning av blödningspunkter med Goldman-Fox pincett (pocket marker) facetteras gingivan med hjälp av spiralborren. Hemostasen är omedelbar och endast en mycket lindrig blödning uppstår jämfört med konturering med hjälp av skalpell. Efterbehandling kan ske med lokalt med hemostatikum (t.ex. aluminiumklorid eller motsvarande) vid behov, och hyaluronsyregel (Aftaclear Gel) för patientens komfort. Efterbehandling med NSAID 3-5 dagar rekommenderas.
Användandet av helixformade spiralborrar kan dramatiskt förenkla gingivektomi. En av de stora fördelarna förutom den förkortade arbetstiden är den goda hemostasen!

Efter utmätning av blödningspunkter med Goldman-Fox pincett (pocket marker) facetteras gingivan med hjälp av spiralborren. Hemostasen är omedelbar och endast en mycket lindrig blödning uppstår jämfört med konturering med hjälp av skalpell. Efterbehandling kan ske med lokalt med hemostatikum (t.ex. aluminiumklorid eller motsvarande) vid behov, och hyaluronsyregel (Aftaclear Gel) för patientens komfort. Efterbehandling med NSAID 3-5 dagar rekommenderas.

SPIRALBORRAR

Borrarna finns i olika storlekar och kan användas efter behov. Äggformade borrar fungerar som ”allround-borr” till såväl hund som katt och finns i olika storlekar.
Den flamformade, koniska borren används i närhet till emaljyta samt interproximalt. Den ”fångar upp” hängande lös gingiva utan att vidröra tanden och kan med fördel användas vid t.ex. juvenil hyperplasi hos katt.
Vid facettering av gingiva eller vid arbete i breda interproximala utrymmen fungerar den koniska borren med rund topp utmärkt.

Vad behöver man?

Ett lämpligt urval spiralborrar i varierande storlekar är lämpligt att ha i sitt ”gingivektomi-kit”. Vid fall där gingivan är mycket vävnadsrik inleds excisionen med fördel med skalpell varför handtag och blad 15 också kan vara lämpliga tillbehör.

En undersökningssond samt Goldman-Fox pocket markers (höger respektive vänster) är nödvändiga.
BORR-KIT GINGIVEKTOMI

BORR-KIT GINGIVEKTOMI

Vi har satt ihop ett borr-kit med borrar lämpliga för gingivektomi, Ta en titt i vår webshop!

TILL WEBSHOPEN